Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On YoutubeCheck Our Feed

OVER HET ID | BESTUUR  | CODE CULTURAL GOVERNANCE

IDlogoHet Internationaal Danstheater (ID) is één van de oudste dansgezelschappen van Nederland. Vanaf 1961 was het een gezelschap dat folklore dansvoorstellingen met live muziek produceerde. Vanuit de rijke geschiedenis heeft het ID recent een transitie gemaakt naar nieuw repertoire, waarbij de  focus ligt op het gebruiken van elementen van culturen van over de hele wereld als basis voor hedendaagse dansproducties. Choreografen krijgen bij het ID de gelegenheid om hun artistieke en creatieve visie op tradities, rituelen en verscheidenheid te onderzoeken en vorm te geven in een productie.

Het nieuwe repertoire begon met Zonnekoningen (Jan Linkens) en Mannen van de Tango (Neel Verdoorn) in seizoen 2012/2013. In 2013/2014 volgden SILK (Jan Linkens), Si-Lin, de legende van de zijdeprinses (jeugd, Jan Linkens) en Fado-Ritual e Sombras (Vasco Wellenkamp). In seizoen 2014-2015 werden Si-Lin en SILK hernomen, zetten de dansers hun eerste schreden op het choreografenpad in InsiDe-out en de productie Crazy Blues (Neel Verdoorn) volgde. In seizoen 2015-2016 komen Danzón (Jan Linkens) en Kymani, het verhaal van een drummer (jeugd, Jan Linkens) in de theaters.

Het gezelschap wordt sinds 2013 niet structureel gesubsidieerd. Om dit huidige Kunstenplan te overleven en de ontwikkeling door te kunnen zetten heeft het ID een sponsor gevonden. Door de verkoop van het pand waarin het gezelschap is gehuisvest is een geldbron aangeboord die volstaat voor 4 jaar. Tot en met 2016 kan het ID door, vanaf 2017 zal het gezelschap nieuwe exploitatiefinanciering moeten verwerven.

Sinds deze nieuwe koers heeft het gezelschap haar reputatie op de internationale markt kunnen uitbreiden. Er vonden tournees plaats naar Indonesië in 2012, 2013 en 2014 en Mexico in 2013. Tournees naar de USA, Mexico, Cyprus en het Verre Oosten staan op stapel vanaf 2015. In 2014 werd Sophie Lambo (algemeen directeur) benoemd tot ‘Worldwide Branding Professional of the Year in the Performing Arts’. Ook in eigen land doet het ID het goed: FADO won onlangs de Danspublieksprijs 2014!

Sinds 2011 is Sophie Lambo algemeen directeur en Jan Linkens artistiek intendant van het gezelschap. Het gezelschap is aangesloten bij diverse netwerken zoals de NAPK, World Wide Branding en Rotary Nederland.